Косметологічне обладнання

Догляд за медичними меблями: дезінфекція, стерилізація, обробка спеціальними засобами

У чистих блоках потрібна стерилізація медичних меблів. Такій обробці
легко піддаються вироби із нержавіючої сталі. Вони широко використовують
у операційних, хірургічних відділеннях, реанімаційних блоках.

Догляд за медичними меблями відрізняється від догляду за предметами інтер’єру у житловому чи офісному приміщенні. У клініках, стаціонарах, лікарнях
всі процедури регламентовані, вони відповідають вимогам і проводяться у певні години. Це дозволяє успішно боротися із захворюваннями,
запобігати поширенню інфекцій.

Основні вимоги

Догляд за медичними меблями виконується 2-3 рази на добу. Передбачається саме вологе прибирання із застосуванням спеціальних дезінфікуючих засобів. У воду додають спеціальні речовини, що доводять поверхні до стерильного стану. Часто застосовується хлорка, а також добавки із лугами. Окрім щоденного прибирання, приблизно раз на тиждень виконується генеральне прибирання в операційних залах, стерильних приміщеннях. У палатах генеральне прибирання виконується рідше – раз на місяць.

Медичні меблі також обробляються ультрафіолетом. Тому вона має бути виконана з матеріалів, які витримують такі дії. У клініках використовують агресивні речовини, щоб видалити різні забруднення. Заборонено лише застосуванням речовин, які можуть залишити на поверхні мікродрапини – у них легко розмножуються мікроорганізми.

Стерилізація медичних меблів

Обробляти гарячою парою можна також вироби з порошковим покриттям – воно витримує високі температури. При обробці стільців та крісел гарячою парою або жаром очищають сидіння з тканинним покриттям. Така обробка проникає глибоко та впливає навіть на наповнення секції.

Виконується стерилізація медичних меблів ультрафіолетом. Обробка виконується у певній послідовності:

  • у приміщенні встановлюється спеціальне обладнання;
  • спеціаліст залишає пристрій з ультрафіолетовим випромінюванням усередині та залишає приміщення;
  • дистанційно приводиться в дію режим обробки, включається лампа;
  • виконується стерилізація приміщення;
  • установка дистанційно вимикається.

Важливо простежити, щоб під час процедури у приміщенні не було нікого зайвого. Випромінювання може бути небезпечним для людей і тварин. Дезінфекція медичних меблів може виконуватись й іншими способами. Однак саме ультрафіолет відмінно обробляє поверхні меблів та ідеально підходить для сухої обробки.

Внутрішня обробка

Обробка медичних меблів виконується не лише зовні, а й усередині. Деякі шафи мають ультрафіолетові лампи, які забезпечують стерильну атмосферу всередині. При догляді за ліжками, тумбочками, шафами для очищення меблів необхідно:

  • прибрати матраци;
  • відкрити всі дверцята;
  • висунути ящики та секції;
  • висунути додаткові стільниці;
  • увімкнути ультрафіолетову лампу.

Також регулярно виконується обробка вологими засобами із застосуванням хлорки та іншої хімії. Чим вищий ризик поширення інфекцій, тим частіше
виконуються гігієнічні процедури.